Kanin hoito
Kanit ovat melko helppohoitoisia lemmikkejä, sillä ne ovat luonnostaan siistejä eläimiä. Kania ei tarvitse pestä ellei se ole esim. ripulin tahrima, eikä normaalia lyhyttä turkkia tarvitse välttämättä harjata kuin karvanvaihdon aikaan. Suurin yksittäinen toimenpide on kanin reviirin siivous ja sekin helpottuu, jos kani osaa käyttää vessalaatikkoa.
Päivittäin;
- Ruoki kani ja vaihda juomavesi.
- Pese tarvittaessa ruokakuppi ja juomapullo.
- Siivoa mahdolliset tuoreruoantähteet.
- Tarkista kanin yleisvointi: Onko kani syönyt ja juonut? Onko kani pissannut ja papanoinut, ja ovatko papanat normaalin näköisiä? Onko kani pirteä ja puuhakas? Vuotavatko silmät tai nenä?
- Päästä häkissä aikaa viettävä kani jaloittelemaan mahdollisimman pitkäksi aikaa.
- Helli ja paijaa niin paljon, kuin pupu kestää. Kaikki kanit eivät viihdy sylissä, mutta suurin osa nauttii muunlaisesta huomiosta
Kerran viikossa;
- Tarkista kanin hampaat ja purenta. Hampaiden kuuluu olla tasaisesti kuluneet niin että yläetuhampaat tulevat hieman alaetuhampaiden eteen.
- Siivoa kanin reviiri. Siivous useamminkin on suotavaa, varsinkin vessalaatikon osalta mahdollisten hajuhaittojen ehkäisemiseksi ja tassunpohjien värjäytymien ehkäisemiseksi.
Kerran kuussa;
- Leikkaa kanin kynnet. Kynnen sisällä on verisuoni, johon osuminen tuottaa kanille kipua. Vaaleasta kynnestä suoni näkyy yleensä hyvin, tummasta kynnestä sen näkee esim. taskulampun avulla. Kanilla on neljä kynttä takatassuissa ja viisi etutassuissa.
Kanin ruokinta
Kanin tärkein ruoka on hyvälaatuinen kuiva heinä, joka tuoksuu hyvältä eikä pölyä. Heinää ja raikasta vettä on oltava kanin saatavilla aina. Heinä pitää kanin ruoansulatuksen kunnossa ja kuluttaa hampaita sopivasti. Lisäksi kanille voi antaa täydennysruokana täysrehupellettiä ja tuoreruokaa. Rasvaisia siemensekoituksia tai muille eläimille tarkoitettuja pellettejä ei suositella annettavaksi kanille.
Pihalta löytyy paljon kanille sopivaa syötävää esim. apilat, virnat, voikukka, nokkonen (kuivattuna), siankärsämö, mailaset, kaunokit ja maitohorsma. Herkkua ovat myös tuoreet puun lehdenoksat (esim. haapa, pihlaja ja paju) sekä vadelmapensaan lehdet, mustikan- ja puolukanvarvut. Monia pihan kasveja ja oksia voi kuivata kanille talven varalle.
Jos kani ei ole tottunut tuoreisiin pihaherkkuihin, on se totutettava niihin vähitellen pienin annoksin. Liika tuore voi sekoittaa kanin vatsan, varsinkin jos se on vielä poikanen. Pihalta löytyy myös monia myrkyllisiä kasveja, esim. kielot, liljat, saniaiset, unikot, lupiinit ja leinikit, joita on syytä välttää. Pahanmakuiset kasvit kani osaa yleensä itse jättää syömättä.
Kasvimaalta ja kaupan hyllystä löytyy paljon vaihtoehtoja kanin ruokavalion täydennykseen. Monissa hedelmissä, marjoissa ja jopa kasviksissa on paljon sokeria, joten pidäthän määrät maltillisina. Terveellisimpiä vaihtoehtoja ovat tummanvihreät kasvikset, kuten esim. lehtikaali. Ulkomaiset kasvikset, juurikkaat ja hedelmät on hyvä pestä ennen niiden antamista kanille. Kiellettyjen listalla ovat mm. sipulit ja sitrushedelmät.
Kaupoissa myydään jos jonkinlaisia kaneille suunnattuja herkkuja, mutta monissa on käytetty ainesosina siemeniä, hunajaa ja jopa jogurttia, jotka eivät ole kanille hyväksi. Herkkuina kannattaakin tarjota vaikkapa tuoreita tai kuivattuja yrttejä, esimerkiksi persiljaa, basilikaa ja sitruunamelissaa.
Kanit ovat persoja ruoalle ja varsinkin herkuille, minkä vuoksi pellettejä ja tuoreruokaa on hyvä säännöstellä, etteivät ne korvaisi heinää. Poikaselle ja nuorelle kasvavalle kanille pellettiä voi annostella reilummin, mutta aikuiselle kanille koosta riippuen vain pari ruokalusikallista päivässä pelletin omaa annostusohjetta ja yksilöllistä tarvetta seuraten. Veden tarve on noin 0,5dl / kanin painokilo / vuorokausi. Vedenkulutukseen vaikuttaa moni asia, kuten esim. lämpötila ja kanin aktiiivisuustaso.
Kanin tarvikkeet
Häkki/tukikohta;
Kani tarvitsee ensinnäkin häkin tai muun "tukikohdan", missä se voi hoitaa vessa-asiat, syödä ja levätä. Yleisesti suositellaan vähintään 120 cm häkkiä pienellekin kanille. Häkin lisäksi kanille tulisi tarjota runsaasti liikkumatilaa sen ulkopuolella niin usein kuin mahdollista. Kanin reviiriä voi kasvattaa vaikkapa kompostikehikoista tehdyllä aitauksella. Moni kani viettää myös täysin vapaata elämää joko omassa huoneessaan tai jopa koko asunnossa, mutta tällöin kanin ympäristön turvallisuuteen on kiinnitettävä erityishuomiota varsinkin niinä hetkinä, kun kania ei voida vahtia.
Juomapullo ja ruokakuppi;
Kanin saatavilla on aina oltava puhdasta vettä. Vesi pysyy parhaiten puhtaana juomapullossa, mutta kani juo luonnostaan myös kupista. Juomapulloja on erikokoisia, mutta kanille kannattaa hankkia vähintään 0,5 litran pullo. Ruokakupin pitäisi olla sellainen, että kani ei helposti pysty sitä kaatamaan ja halkaisijaltaan niin suuri, että kani mahtuu syömään sieltä.
Pesämökki;
Luonnossa kani asuisi kolossa ja siksi olisi hyvä, että kanilla olisi myös jonkinlainen pesämökki, mihin se voi mennä piiloon. Lisäksi mökin katto on mukava paikka tähystellä ympäristöä ja kanit viihtyvät siellä hyvin.
Vessatarvikkeet;
Kaupoissa myydään vessalaatikoita, mutta tarkoitukseen käy toki muukin sopivan kokoinen astia. Ns. kulmavessa on varsinkin häkissä käytännöllinen, sillä se vie vähemmän tilaa. Laatikon pohjalla käytettäviä vessakuivikkeita on monenlaisia. Vaihtoehtoina löytyy mm. paperi-, puu- ja olkipohjaisia pellettejä ja rouheita.
Kuivikkeet;
Häkin pohjalle täytyy laittaa jotain, mikä estää kanin tassuja luistamasta. Perinteisesti häkkien kuivikkeina käytetään esim. purua, mutta sisätiloissa sitä helposti kulkeutuu kanin mukana joka paikkaan. Jos kani on siisti ja käyttää vessalaatikkoa, voi häkin pohjalle laittaa esim. pienen maton, joka on helppo puhdistaa imuroimalla ja pestäkin tarvittaessa.
Kynsisakset;
Kanin kynnet pitää leikata säännöllisesti, kuukauden parin välein. Tätä varten on hyvä hankkia sopivat pienet kynsisakset.
Muut;
Mikäli aiot kuljettaa kania muulloinkin kuin kasvattajalta kotiisi, kannattaa hankkia asianmukainen kuljetusboksi (esim. kissalle tarkoitettu). Mahdollista ulkoilua varten tarvitaan valjaat ja sopiva hihna. Pitkäkarvaisen kanin turkinhoitoon kannattaa ostaa sopiva harja ja karvanvaihdon aikaan myös lyhytkarvainen kani saattaa tarvita sellaista.