Kanin kanssa näyttelyyn
Suomessa on monia eri yhdistyksiä, jotka järjestävät kaneille näyttelyitä. Kaikilla yhdistyksillä on omansa näyttelysäännöt, joihin kannattaa huolellisesti tutustua ennen näyttelypäivää (näyttelysäännöt löytyvät jokaisen yhdistyksen sivuilta).
Myös kaikkien yhdistysten näyttelyihin ei voi osallistua mikä tahansa kani mm. Suomen kaniyhdistys Ry:n näyttelyihin voi osallistua ainoastaan puhdasrotuiset ja tatuoidut kanit. Kaneille on olemassa ulkomuotoluokkia sekä pet-luokkia.
Ulkomuotoluokat;
Ulkomuotoluokissa kania verrataan kanistandardiin/rotumääritelmään, parhaimmat pisteet saa kani, joka parhaiten täyttää rodun vaatimukset. Ulkomuotoluokkiin voi osallistua ainoastaan puhdasrotuiset ja tatuoidut kanit.
Ulkomuotoluokkia järjestävät Suomen kaniyhdistys Ry & kaniininkasvattajat Ry.
PET-luokat/lemmikkikani näyttelyt;
Pet-luokissa (Suomen kaniyhdistys Ry & kaniininkasvattajat Ry) kanin täytyy olla puhdasrotuinen ja ainakin vasemmassa korvassa tatuointi. Lemmikkikani näyttelyssä kani voi olla ilman tatuointeja tai olla risteytys (Suomen lemmikkikanit Ry & Pirkanmaan nakertajat Ry). Alaikäraja lemmikkinäyttelyihin on 4kk.
Lemmikkikani/pet-luokissa tuomari perehtyy siihen mitenkä kania on hoidettu mm. yleiskunto, silmät, korvat, häntä, tassut, kynnet, turkki, nenä ja käsiteltävyys.
Näyttelyyn valmistautuminen
- Tarkista kanin korvat ja puhdista tarpeen mukaan.
- Tarkista silmät. Rähmä ja vuoto vaikuttavat pisteisiin.
- Tarkista hampaat ja purenta, puuttuva hammas ei vähennä pisteitä (lemmikkikani näyttelyssä)
- Leikkaa kynnet. Suoneen tai liian lähelle suonta leikatut kynnet vähentävät pisteitä, samoin liian pitkäksi jätetyt kynnet.
- Puhdista hajurauhaset (löytyvät kanin sukuelinten molemmin puolin).
- Tarkista ettei kani ole likainen alta (peräaukon seutu), eikä häntä kellerrä.
- Puhdista tassut tarvittaessa. Keltaiset/likaiset tassut vähentävät pisteitä. Paras tapa on kuitenkin pitää kanin elinympäristö tarpeeksi siistinä, jotta tassut eivät värjäänny.
- Harjaa kani ja selvitä mahdolliset takut - myös kanin tassuista ja hännästä.
- Laita kanin kuljetusboksi valmiiksi ja merkitse kanin arvostelunumero boksin päälle. Valitse kanin kuljetusboksiin sopiva alusta, joka pysyy kuivana eikä sotke kania. Älä unohda heinää ja juomapulloa!
- Tarkista kanin puhtaus ja kunto vielä ennen tuomarin pöydälle menoa
Kuljetusboksi & häkkinäyttely-erot
Muutamat yhdistykset järjestävät kaneille ns. häkkinäyttelyitä, mitä se käytännössä tarkoittaa? -Häkkinäyttelyt ovat tavallisia kaninäyttelyitä, sillä erolla ettei kani ole näyttelypäivänä omassa kuljetusboksissa eli yhdistyksen puolesta ollaan näyttelypaikalle laitettu kaikille osallistuville kaneille häkit valmiiksi, johon oma kani laitetaan kun saavutaan näyttelypaikalle. Yleensä yhdistyksen puolesta on häkkeihin laitettu kuivikkeet ja heinä, mutta tämä kannattaa varmistaa näyttelykutsusta ennen näyttelyä. Juomapullo ja pelletit ovat tuotava omasta takaa.
Kuljetusboksi näyttely on taas, että kani on koko päivän omassa kuljetusboksissa. Tällöin on muistettava ottaa omalle kanille myös heinää mukaan näyttelyyn, unohtamatta vesipulloa ja pellettiä. Kuljetusboksi näyttelyyn pitää myös laittaa kanin kilpailunumero näkyviin assareita varten, jotka hakevat kanisi tuomarille arvosteltavaksi.
Ota näyttelyyn mukaan;
- Kynsisakset
- Harja
- Puhdistuspyyhkeitä, paperia ja pyyhe (kanin puhdistamista varten)
- Juomapullo tai boksiin kiinnitettävä juomakuppi
- Heinää
- Pellettiä
- Kanille herkkuja
- Kuljetusboksiin mukava alusta kanille
Ensimmäinen näyttely- jännittää
Kaikkia varmasti jännittää ensimmäinen kaninäyttely ja päässä saattaa pyöriä miljoona ajatusta sekä kysymystä, mutta et ole yksin niiden kanssa. Näyttelyissä on paljon kaniharrastajia sekä kasvattajia, jotka neuvovat ja auttavat sinua kaikessa. Hieltä voit kysyä mitä vaan (tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan) ja jos tarvitset apua jossain niin pyydä rohkeasti.
Kaniyhteisö on todella tiivistä porukkaa ja kaikki otetaan huomioon myös mukaan erilaisiin juttuihin.